Almanya da Bir Geleneğimiz Daha Yaşatılıyor.

Halk arasında ‘‘Amin alayı’’ olarak bilinen Bed-i Besmele Cemiyetleri; tahsil hayatına adım atan çocuk için hatırası zihninde ömür boyu taze kalacak muhteşem bir mektebe başlama merasimiydi. Merasim günü çocuk hazırlanır ve heyecanla kendini mektebe götürecek Amin alayını beklerdi. Amin Alayı mektebe yeni başlayacak çocuğu evinden dualarla alır ilahilerle yola devam ederdi. Merhum M.Akif’in ifadesiyle ‘‘her biri çevresinde sabah aydınlığı saçan, küçük adımlı yaman taburu’’ olan bu alaya yolda çocukların aile ve yakınlarıda katılır ve bu şekilde mektebe kadar devam ederdi. Çocuklar için Kurban kesilerek‘‘Rabbi yessir’’(Rabbim kolaylaştır,zorlaştırma Rabbim okumamı hayırla tamamlat)ve‘’Rabbi zidni’’ (Rabbim,ilmimi,aklımı ve anlayışımı artır) dualarını Hocası ile beraber okuyarak eğitimine başlardı.    

Bize ait olan bu geleneğin Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın çocukları olan dördüncü neslin eğitime başladığı bu dönemde vatan ile olan bağların kopmaması ve daha güçlü köprülerin kurulması için Karlsruhe başkonsolosluğu Din hizmetleri Ataşeliği tarafından Ataşeliğe bağlı 64 Diyanet Türk İslam Birliği Cemiyetlerinde Din hizmetleri Ataşesi Adem Dursun ve Eyalet birliği’nin organizesi ile bu yıl 2018-2019 Eğitim öğretim yılına Ditib Köln Merkezi yönetimi tarafından da desteklenen Bed-i Besmele programı ile başlanmıştır.

 

        2018-2019 Eğitim öğretim yılına yeni başlayacak çocuklara hem camiyi sevdirmek hem eğlendirmek ve hem de birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamak amacı ile kültürümüze ait olan Karagöz ve Hacivat, Nasreddin Hoca gösterileri yapılmış ve kültürel yarışmalar düzenlenmiştir. Program sonrasında Diyanet yayınlarımızdan uygun kitaplar çocuklara hediye edilmiş ve çocukları yalnız bırakmamak onlara destek olmak için gelen misafirlere cemiyetler tarafından ikramlarda bulunulmuştur.